dfc world

Šta je Design for Change?

Šta je Design for Change?

Design for Change (DFC) je međunarodno nagrađivani edukativni program osnovan 2009. godine u Indiji, koji do danas proširio u više od 70 zemalja.

Pokret predvodi globalna mreža strastvenih lidera zajednice, socijalnih preduzetnika, dizajnera i edukatora koji su posvećeni negovanju uverenja “JA MOGU” kod sve dece.

Koristeći naš jednostavan i provereni okvir “Oseti, Zamisli, Uradi, Podeli” (OZUP), deca širom sveta osnažena su veštinama da dizajniraju poželjniju i održiviju budućnost.

DFC Kako je sve počelo

DFC daje deci mogućnost da iskažu svoje ideje za bolji svet i da ih ostvare još DANAS! Decu u školama upoznajemo sa Design Thinking metodologijom čime im pružamo mogućnost da u svom okruženju odmah primene ono što su naučili.

Global promo 2019

DFC Srbija je pokrenuo Vega omladinski centar 2017. godine.

Vrednosti

S obzirom na to da se svet neprekidno menja, deci su potrebne drugačije veštine da bi uspela u 21. veku. Samo obrazovanje u učionicama nije dovoljno da bi deca bila pripremljena za budućnost.

Mi verujemo da:

Svako dete ima PRAVO da završi školovanje sa JA MOGU STAVOM, DANAS!

Design for Change omogućava deci da završe školovanje sa veštinama neophodnim za 21. vek – saradnja, kritičko razmišljanje, kreativnost i empatija.

Mi transformišemo obrazovanje dajući mu kontekst i pomažemo da se stav promeni iz DA LI MOGU? u JA MOGU!

Snažno verujemo da:

 1. Svako dete može da uradi sve
  Svako dete ima potencijal da menja svet oko sebe.
 2. Svako dete je važno
  Verujemo da neDFC-metodologijama granica među kulturama, religijama, jezicima, rodu, starosnim granicama…
 3. Zajedno možemo više
  Sarađujemo i radimo sve što je u našoj moći  kako bismo svako dete osnažili JA MOGU stavom.

DFC Metodologija

Design for Change metodologija se zasniva na savremenim pristupima obrazovanju, a pre svega na principu participacije dece u svom i društvenom životu zajednice u kojoj žive, ali i šire od toga. Mi verujemo da svako dete MOŽE da bude pokretač promena i da upravo od odraslih zavisi koliko će deca biti u mogućnosti da taj svoj potencijal iskoriste.

Ova metodologija ide van okvira klasične projektne nastave, a rezultate njene primene (kao što su bolja postignuća učenika, razvijanje empatije, veština rešavanja problema, saradnja među učenicima, povećanje motivacije za učenje i slično) možemo videti u istraživanjima iz Francuske i Amerike. Design for Change se može koristiti u osnovnim i srednjim školama.

Design for Change metodologija se zasniva na jednostavnom procesu od svega četiri koraka: OSETI, ZAMISLI, URADI i PODELI (Feel Imagine Do Share – Fids for Kids). Koristeći ova četiri koraka, deca su u mogućnosti da sagledaju probleme iz različitih perspektiva kako bi našli najkreativnije ideje za njihovo rešavanje.

design for change oseti

Oseti

Prvi korak počinje tako što vas podstiče da usporite i razumete situaciju pre nego što požurite da je odmah rešite.

Zašto je važan?

Razvija EMPATIJU.
Kada želite da osmislite bolje rešenje, morate da pređete sa PRETPOSTAVKE na RAZUMEVANJE.
To se dešava kada se uključite u zajednicu i stvarate rešenja SA njima, ne ZA njih.

design for change zamisli

Zamsili

Ovaj korak vas podstiče da dajete ideje za rešenja da biste poboljšali, obogatili i promenili iskustvo korisnika.
Zašto je važan?
Razvija ETIKU.
Odluka da ponudite rešenje navodi vas da za to prihvatite odgovornost.
Ovakvo razmišljanje vam omogućava da verujete da NISTE bespomoćni, da promena JESTE moguća i da VI možete da je donesete!

design for change uradi

Uradi

Ovaj korak se odnosi na kreativnost i sposobnost da se dela na vreme.
Zašto je važan?
Razvija OSEĆAJ USPEHA.
Nije važno da li su promene koje projekat donosi velike ili male. Samo izvršavanje projekta proizvodi osećaj zadovoljstva koji je preduslov za dalji rad i trud. Pored toga, ako se fokusiramo na detalje, naš trud će doprineti osećaju kontrole nad procesom i doživljaja prisvajanja procesa kao našeg, pa samim tim i osećaja uspeha.

podeli

Podeli

Poslednji korak PODELI neguje stvaranje inspiracije za druge ljude.
Zašto je važan?
Razvija SVEST.
Podizanje svesti je podrazumeva dopunjavanje među ljudima, a ne kreiranja takmičarske atmosfere.
Izuzetno važan deo ovog koraka je verovanje da JA MOGU stav pruža nadu i inspiraciju za buduće promene.
Budite i vi pripovedači i bez ustručavanja inspirišite druge da BUDU DEO PROMENE.

Prošavši kroz pravi proces kreativnog rešavanja stvarnih problema i imajući priliku da zaista utiču na svoju zajednicu, deca razvijaju svoje samopouzdanje i JA MOGU stav.

Veštine

Design for Change model omogućava deci da razviju i primene veštine 21. veka.

Pod ovim veštinama podrazumevamo:

 • empatiju
 • kreativnost
 • komunikaciju
 • saradnju
 • rešavanje problema
 • kritičko mišljenje
 • medijsku pismenost
 • samoinicijativnost
 • samopouzdanje

Ovo su parametri uspešnosti i napretka koji u formalnom obrazovanju često bivaju zanemareni. Mi verujemo da je vreme za drugačiji pristup obrazovanju. Naš cilj je da DFC metodologija stigne do što većeg broja škola u Srbiji, kao i do institucija koje se bave neformalnim obrazovanjem. Verujemo da budućnost Srbije sedi u školskim klupama i da je svaki uložen trud u smeru edukacije naših superheroja usmeren na stvaranje društva boljeg od onog u kojem sada živimo.

Okvir DFC-a se može prilagoditi postojećem nastavnom planu i aktivnostima, pa je upravo zato i izuzetno koristan alat za nastavnike koji žele da podučavaju decu veštinama 21. veka.

Rezultati

Rezultati su više nego fantastični!

Glavni fokus DFC-a je razumevanje problema iz perspektive svih onih koji su uključeni i pogođeni situacijom. Deca potom zamišljaju, stvaraju i sprovode rešenja, imajući u vidu svoje zaključke o potrebama onih kojih se taj problem tiče.

Design For Change sprovodi neprekidne studije kako bi ocenio uticaj OZUP pristupa na celokupan razvoj dece. Zajedno sa The GoodWork projektom, istraživačkom inicijativom pod vođstvom Project Zero na Odseku za obrazovanje na Harvardu, sproveli smo istraživanje i proučili uticaj DFC metodologije na razvijanje empatije i rešavanje problema.

Istraživanje koje je sproveo The GoodWork projekat je potvrdilo pozitivan uticaj OZUP pristupa na razvijanje veština kao što su saradnja, kreativnost i empatija.

Više o rezultatima možete saznati na linku.

DFC je dobitnik više internacionalnih nagrada za inovaciju u edukativnom programu za decu od kojih su neke:

 • Winners of INDEX: AWARD 2011
 • Fetzer Institute
 • Rockefeller Foundation
 • ReImagine Learning Challenge
 • ASHOKA
 • The Commonweath

Iskustva sa DFC metodologijom

Kako učenici razvijaju veštine pomoću DFC metoda?

Budi deo DFC porodice

Ukoliko ste edukator, nastavnik, roditelj ili entuzijasta bilo koje profesije i ukoliko želite da krenete korak dalje od tradicionalnih oblika nastave i stalno usavršavate i poboljšavate svoj rad, rad i rezultate dece kojoj predajete, kontaktirajte nas da bi održali obuku u vašoj školi, obezbedili potreban materijal, i pružili mentorstvo i podršku nakon obuke i u toku uzrade projekata.

Predložite svoje ideje za partnerstvo, saradnju i širenje DFC metodologije rada kroz formalni ili neformalni vid obrazovanja.

Donesite promenu vašim đacima, oni je snažno očekuju!