dfc world
ja-mogu-skolski-izazov

Školski izazov

prijavi se i promeni svet!

Šta je školski izazov?

JA MOGU školski izazov je godišnja manifestacija koja okuplja sve škole, nastavnike/edukatore i učenike koji su učestvovali tokom godine u izradi DFC projekata. JA MOGU školski izazov udružuje svet jednostavnim verovanjem da SVAKO DETE MOŽE. To je svetska proslava moći i genijalnosti svakog deteta, kao i jednostavnih stvari koje odrasli mogu da urade kako bi podstakli decu da razvijaju svoj potencijal. Deci je potrebno pružiti mogućnost da od najranijeg uzrasta naprave promene u svojoj okolini i postanu svesna svoje supermoći za kreiranje sopstvenog života.

Izazov se sastoji od 3 jednostavna koraka:

  1. REGISTRUJ SE
  2. PRIMENI
  3. OBJAVI

Više o ovim koracima i ključnim elementima projekta saznajte na stranici za prijavu.

Be the Change – Budi deo promene

BE THE CHANGE – BTC proslava je neprocenjivo iskustvo u učenju koje daje izabranom timu mladih superheroja platformu da se izraze i prikažu svoje talente i ideje, kao i da daju na značaju svojim školama i porodicama. Događaj ceni mlade pokretače promena i odaje im priznanje za njihovu hrabrost i odlučnost da promene svet oko sebe.

Platforma za vaše ideje i iskustvo kao ni jedno drugo!

Be the change događaj, Srbija 2023.

Godišnja proslava DFC Srbija održana je u Beogradu 6. oktobra 2023. godine i okupila je oko 250 učenika i nastavnika koji su, koristeći DFC metodologiju, inicirali pozitivne promene u svojim zajednicama tokom prethodne školske godine. Tokom događaja predstavili smo rezultate Erasmus projekata “Better Together“, “Stories that Matter” i “Be The Change“, kao i rezultate godišnjeg DFC školskog izazova. Događaj je održan na engleskom jeziku jer su, pored srpskih učenika, prisustvovali i tinejdžeri iz Irske, Izraela, Poljske, Španije i Rumunije, učesnici Be The Change omladinske razmene.

Be The Change događaj 2023.

I CAN Children’s Global Summit, Ahmedabad, India 2024.

BE THE CHANGE – BTC konferencija izabranom timu pruža priliku da sa svojom pričom o promeni  predstavlja ne samo sebe i svoju školu, već celu Srbiju! Minimalno jedan tim učenika iz svake zemlje prisustvuje svetskoj BTC konferenciji koja se svake godine održava u drugoj državi.

Proslava spaja mlade pokretače promena širom sveta pružajući im priliku ne samo da podele svoje priče, nego i da nauče jedni od drugih. Atmosfera na ovim proslavama proizvodi pozitivnu energiju i motiviše svakog učesnika razvijajući svest o tome da naša deca zaista mogu da utiču na promene u svetu.

Marija i Anastasija, učenice osmog razreda osnovne škole “Žarko Zrenjanin” iz Banatskog Novog Sela, zajedno sa svojom nastavnicom Snežanom Knežević, prisustvovale su globalnom događaju koji je Design for Change globalni pokret organizovao u Indiji, kako bi predstavile svoj projekat vođen od strane učenika. Pogledajte video sa njihovim utiscima.

I CAN Children’s Global Summit 2024, Ahmedabad India

Prijavi se i promeni svet

JA MOGU školski izazov poziva učitelje, učiteljice, nastavnike, nastavnice, edukatore i edukatorke da se uključe u edukativni program Design for Change (DFC), kako bi mentorisali svoje učenike u izradi DFC projekata koje bi podelili sa celim svetom preko globalne DFC platforme.

DFC program može lako da se primeni i da transformiše svaku učionicu u inovativno okruženje gde je učenik u fokusu nastave. Kako je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije uvelo projektnu nastavu u koncept tematskog planiranja, verujemo da bi vam bilo veoma interesantno da se upoznate sa DFC programom.

Ovo je VAŠA prilika da pokažete svoj izuzetan rad i NAŠA prilika da pokažemo svima da SVAKO dete MOŽE da promeni svet!

Svi radovi se predstavljaju na godišnjem događaju koji se svake jeseni održava u Beogradu.

Biramo jedan tim, 2 učenika/ce i nastavnika/cu, za ambasadora Srbije i učešće na globalnoj proslavi koja se svake godine održava u drugoj zemlji. Po povratku sa globalne proslave ambasador je zadužen za promovisanje DFC programa.

Formular za prijavu