dfc world
eco challange

Projekat “ECO Challenge”

Uz finansijsku podršku Evropskog saveza pokrenuli smo pilot projekat pod nazivom “ECO Challenge” putem kojeg smo kreirali prvu onlajn interaktivnu platformu za korišćenje u učionici u Srbiji. Umesto da kopira zastarele procese učenja u onlajn okruženju, kao mnoge digitalne alate koji se u poslednje vreme pojavljuju (posebno nakon pandemije), ECO Challenge platforma ide korak napred. Koristeći Design Thinking metodologiju i pricnipe neformalnog obrazovanja kao osnovu, platforma nudi iskustveno učenje i timske aktivnosti za projektnu nastavu u hibridnom formatu (onlajn i oflajn aktivnosti) i razvija vestine 21. veka kod učenika.

U pilot testiranje platforme, koji je trajalo od 1. septembra do 31. marta, učestvalo je 6 srednjoškolskih odeljenja iz 6 različitih opština u Srbiji: Bor, Niš, Bajina Bašta, Ruma, Stara Pazova i Zvezdara.

Preciznije, mladi od 15 do 19 godina pratili su platforme imajući zadatak da identifikuju problem u okruženju, nude rešenja i realizuju akcije u njihovoj zajednici. Radeći u timovima kao deo školske aktivnosti učenici su radili uz pomoc dva mentora: njihov natavnik/ca i jedan/na omladinski/a radnik/ca.

“Eco Challenge” projekat osmišljen je tako da podstiče mlade ljude i njihove mentore da aktivno doprinose održanju ekološki uređene zajednice. Srednjoškolcima je u okviru projekta bila pružena prilika da budu aktivni učesnici promena, dok se njihovim mentorima (nastavnicima/cama i omladinskim radnicima/cama) pružala pomoć i podrška u vidu treninga i mentorstva. Na početku projekta, nastavnici/ce su imali/le trodnevnu obuku koja se održala u Beogradu. Otkrili su alate neformalnog obrazovanja, naučili kako da promene svoje uloge tradicionalnog načina predavanja u facilitatore projektne nastave učeći aktivnosti i Design for Change metodologiju za aktivizam mladih i kooperativno rešavanje problema. Izazov za đake bio je da pronađu rešenje za ekoloski problem u njihovom okruženju koji će oni prepoznati. Uloga nastavnika/ca bila je da im pomognu u razumevanju problema, donošenju odluka i samoj realizaciji akcija. Omladinski radnici (iz Kancelarija za mlade ili omladinske organizacije) bili su uključeni kao sekundarni mentori učenicima kroz posebne radionice. Njihova uloga bila je da povežu timove s opštinama, lokalnim kompanijama i drugim akterima koji pomažu mladima da osete podršku i učine njihova rešenja ostvarivim i održivim.

Na ovaj način su ideje i kreativnost učenika vodili proces, dok je iskustvo starijih pomagalo da projekti budu delotvorni zahvaljujući njihovom iskustvu.

Ciljevi projekta “Eco Challange”

Ciljevi projekta “Eco Challenge” su edukativnog i ekološkog karaktera:

  • Da podigne svest kod mladih o ekološkim problemima u njihovom okruženju,
  • Da osnaži srednjoškolce sa “Ja mogu!” stavom kako bi imali samopouzdanje da pokrenu ekološke promene u svojoj zajednici. Stav “Ja mogu” znači biti svestan sveta i svog okruženja, osposobljen veštinama za preduzimanje akcija i osnažen za osmišljavanje poželjnije i održivije budućnosti“,
  • Da osnaži srednjoškolce veštinama 21. veka kao što su: saradnja, empatija, komunikacija, medijska pismenost, kreativno i kritičko mišljenje, itd.
  • Da pripremi učenike za život u svetu koji se brzo menja,
  • Da ih podučava o procesu pronalaženja rešenja,
  • Da osnaži nastavnike da koriste metode inspirisane neformalnim obrazovanjem koje razvijaju veštine 21. veka kako bi osavremenili i unapredili svoju ulogu u razredu,
  • Da im daje alate za unapređivanje projektne nastave,
  • Da razvija korišćenje nove tehnologije u nastavi i da promoviše hibridne metode projektne nastave koje mogu da se koriste u normalnoj funkciji škole i u vanrednim situacijama (onlajn učenje tokom pandemije),
  • Da kreira onlajn interaktivnu platformu za učenje kroz projektnu nastavu,
  • Da poboljša saradnju među lokalnim zajednicama, Kancelarijama za mlade i školama.

Zeleni izBORTehnička škola, Bor

Učenici četvrtog razreda Tehničke škole Bor uz mentorku Milenu Doberšek bavili su se problemom nedovoljno razvijene ekološke svesti, odnosno nepravilnim i neodgovornim upravljanjem otpada, kao i neodgovornim ponašanjem prema zelenim površinama i zasadima. Projekat su nazvali “Zeleni izBOR”. Rešenje do kojeg su došli jeste podizanje ekološke svesti primerima ozelenjavanja i očuvanja zelenila, a sprovedene aktivnosti bile su pravljenje Instagram i Facebook profila, održavanje ekoloških edukacija u školi, uređenje školskog dvorišta, pravljenje mini rasadnika i projektne ideje. Realizovani su “Muzički izazov” i izazov “Glasaj čepom”, odrađen je cover ECO – Yelena, negovane su cvetnice u učionici, posterima u holu škole predstavljen je projekat.

ec-bor

Don’t throw away, it can be used in some other wayGimnazija “Josif Pančić”, Bajina Bašta

Učenici četvrtog razreda gimnazije “Josif Pančić” iz Bajine Bašte uz mentorku Radu Tadić i Petra Neškovića iz kancelarije za mlade bavili su se problemom nepravilne selekcije otpada u svom okruženju, a temu su nazvali “Don’ t throw away, it can be used in some other way”. Bavili su se lošom saradnjom između različitih nadležnih institucija, nedovoljnom informisanošću građana i nedovoljnim brojem kanti za selekciju otpada. Rešenje do kojeg su došli jeste podsticanje saradnje institucija, informisanošću građana i doprinosu povećanja procenata ljudi koji selektuju otpad. Aktivnosti koje su sproveli bile su debata “Investicija za budućnost ili propaganda sadašnjosti”, organizovanje ekološkog sata i pravljenje i postavljanje kanti za reciklažu. Otvorena je saradnja između škole, nacionalnog parka, kancelarije za mlade i javnog komunalnog preduzeća. U toku ekološkog sata podignuta je svest posetilaca o okolini smeća proizvedenog za 1h i informisani su građani, kao i postavljene kante za selekciju smeća.

echo challange nis

Termalne otpadne vode Niške banjeGimnazija “Bora Stanković”, Niš

Učenici prvog i četvrtog razreda gimnazije “Bora Stanković” iz Niša bavili su se temom termalnih otpadnih voda Niške Banje, a tim pod nazivom ELEMENTI mentorisala je profesorka Jasmina Manojlović. Problemima kojim su se bavili bili su zagađenje reke Nišave (očuvanje biodiverziteta), nedovoljnom edukacijom (nepoštovanjem zakona) i neiskorišćavanjem termalnog potencijala vode. Došli su do rešenja da treba da se izrade termalne staklene botaničke bašte sa održivim ekosistemom, a aktivnosti koje su ih dovele do tog rešenja bile su radonice za mlade, intervjui sa stanovništvom i stručnjacima, promocijama na lokalu, medijima, društvenim mrežama. Ostvarili su takođe saradnju sa Zavodom za zaštitu prirode i Ribolovačkim drštvom u Nišu i sa omladinskim aktivistima, podigli ekološku svest u svom lokalu i napravili prototip svoje ideje koji prezentuju ljudima da bi ih inspirisali i podržali njihovu ideju.

eco challenge ruma 02

Zasadi i ti + BicklijadaGimnazija “Stevan Puzić”, Ruma

Učenici prvog razreda gimnazije “Stevan Puzić” iz Rume bavili su se problemom zagađenja vazduha. Po njihovom mišljenju, kao jedno od rešenja problema jeste sađenje novih sadnica i smanjeno korišćenje energije. Predložili su građenje novih zelenih parkova i sađenje novih šuma u okolinama gradova. Od akcija su sproveli sađenje tri sadnica lipe i potrudili se da troše manje energije, a organizovali su i biciklijadu kao i akciju sakupljanja smeća.

SortinacijaTehnička škola, Stara Pazova

Učenici četvrtog razreda Tehničke škole iz Stare Pazove pod mentrostvom Zorice Kešelj bavili su se temom reciklaže i sortiranja smeća. Rešenje do kojeg su došli jeste kućna kanta za smeće sa podeljenim odeljcima za pojedine vrste smeća. Od aktivnosti su održavali intervjue, brejnstorminge. Izradili su prototip – modelirali su i izradili kantu u 3D štampaču.

echo challange ruma 01

Radionica recikliranja odećeGimnazija “Stevan Puzić”, Ruma

Učeni gimnazije “Stevan Puzić” iz Rume u okviru tima “JEANS” pod mentorstvom Jelene Stojanović bavili su se temom reciklaže starih materijala. Sproveli su radionicu na kojoj je doneta stara odeća od koje su pravili stvari za svakodnevni život, na primer torbu.

eco challange zvezdara

Zagađivanje vodaMedicinska škola Zvezdara, Beograd

Učenici četvrtog razreda Medicinske škole Zvezdara pod mentorstvom Maše Ane Kojanović bavili su se problemom zagađivanja voda. Kao tim smislili su rešenje da se izrade brodovi sa mrežama koji će sakupljati otpad sa površine voda. Od aktivnosti su napravili prototip u kućnim uslovima.

Second-hand stanicaGimnazija “Stevan Puzić”, Ruma

Učenici gimnazije “Stevan Puzić” iz Rume bavili su se temom viška garderobe. Imali su ideju formiranja second hand stranice na kojoj bi prijatelji, članovi porodice, sugrađani i drugi mogli da prodaju garderobu koja njima više ne odgovara. Umesto bacanja, oni bi na taj način reciklirali. Od aktivnosti su imali u planu sprovođenje malog vašara gde bi se mogla prodavati odeća. Ko god je zaineresovan, mogao bi doneti komade odeće i prodavati.

Supported by the Council of Europe through the European Youth Foundation

Council of Europe