dfc world

Eduheroji-Eduheroine

Gordana Damjanac

profesorka engleskog jezika
Tokom realizacije našeg projekta “Reciklaža nije blamaža“ učenici su mogli da pokažu svoje jake strane ličnosti i daju svoj doprinos upravo iz onih segmenata u kojima su najbolji. Sve to, uz timski rad, dalo im je vetar u leđa i ulilo samopouzdanje da mogu bolje i više.

Dragica Atanasijević

Učiteljica iz leskovca
Moji utisci i viđenje projekta JA MOGU… su izuzetno pozitivni. Procesom od četiri koraka: oseti, zamisli, uradi i podeli… nije bilo teško rukovoditi jer smo iza sebe imali odličan tim mentora koji su vodili nas, a mi učenike. Posebno mi se dopada što se otkriveni i osveščeni problem u okruženju posmatra kao izazov i što fokusirajući se na rešenja zajedno sa decom otvaramo svoj um i jednostavno, lako i neočekivano pronalazimo rešenja. Bilo mi je zadovoljstvo da radim na ovom projektu i učestvujem u proslavi.

Margarita Berček

psiholog u o.š. “zdravko gložanski”, bečej
DFC metologija je čak i meni otvorila novi svet, kao veoma iskusnoj mentorki i voditeljki obuka i projekata EU/CoE, MP RS i UNICEF-a. Kroz 4 koraka smo razvijali sebe i menjali svet oko sebe. Naš rad na prevenciji diskriminacije smo uspeli da prikažemo u Maleziji na Be the Change 2022. konferenciji, što nam je dalo dodatnu motivaciju da nastavimo kontinuirano sa pronalaženjem svojih supermoći i korišćenju istih u radu na razvoju tolerancije, interkulturalnosti i ljudskih prava. Kad, ako ne SAD? Ko, ako ne MI? TiPiDi! (tim za prevenciju diskriminacije)

Jelena Babić

Veliko nam je zadovoljstvo i čast što smo postali deo DFC izazova pogotovo zato što je ovo bio jedan od načina da i deca iz seoskih škola jednako učestvuju sa decom iz velikih, gradskih škola u aktivnostima i pokažu da i oni, zaista, mogu uticati na promene u svojoj okolini i dati pozitivan primer drugima. Deca su oduševljena i nadamo se da ćemo i naredne školske godine biti deo ove divne ekipe.

Violeta Marjanović

Učiteljica u OŠ “Nikodije Stojanović Tatko“, Prokuplje
Vaspitavam i svoje tri ćerke. Rad sa decom me čini velikim detetom koje je u potrazi za novim izazovima. Tako sam dospela i kod vas i vaš moto je ono što me pokrenulo. Pokrenimo decu i bićemo iznenađeni šta sve oni mogu.

Neda Vulićević

Nastavnica geografije u OŠ “Petar Petrović Njegoš“, Zrenjanin
Upoznavanje DFC metodologije i načina na koji se ista može primeniti u radu sa učenicima na raznim nivoima i predmetima je za mene bilo pravo osveženje u radu. Reakcije dece su bile fenomenalne i sa nestrpljenjem su čekali novu radionicu. Moja iskustva su veoma pozitivna i veoma mi je drago što sam postala deo DFC porodice. Deca upoznaju sebe i drugare na sasvim novi način,a prepreke ne doživljavaju kao problem već kao izazov.

Tatjana Ilić

Design for Change doživljavam kao pokret koji pripada onima koji imaju najviše prava i moći da menjaju svet – deci. Uloga odraslih u tom procesu je dobro prepoznata – oni treba da usmere i obuče generacije koje će kreirati i voditi svet budućnosti. Svoju ulogu u projektu Design for Change sam videla kao poziciju putokaza koji će odvesti prirodnu dečju radoznalost mojih učenika u pravcu istraživačke zapitanosti nad problemima okoline, kao i poluge koja će podržati njihova stremljenja ka cilju i podupirati slabe tačke i poljuljnost uverenja pod pritiskom izazova.

Tatjana Alimpić

Profesorka matematike i informatike u O.Š. “Jovan Cvijić”, Zminjak
Obrazovanje za mene znači da naučim decu da razumeju svet oko sebe, ali i da što bolje upoznaju sebe i svoje potrebe. Ohrabrujem ih u njihovim snovima, dajući im male instrukcije kako da uspeju. Prvo i osnovno, da veruju u sebe i svoje sposobnosti. I naravno, mislim da je za početak svake saradnje, između deteta i nastavnika, najbitnije da se stvori prijatna atmosfera u kojoj će svako želeti da uči i da bude deo priče.

Sofija Madžgalj

DFC program pruža sjajne mogućnosti za realizaciju dečijih ideja i sticanje novog iskustva!

Aleksandra Arsić

Najveća vrednost DFC-a je što učenici aktivno učestvuju u procesu identifikovanih potreba i problema i istražuju potencijalna rešenja. To im omogućava da preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost društva u kome žive, ali isto tako im, istovremeno, pomaže da steknu autonomiju i pruža priliku da steknu brojne veštine i znanja. Kroz razne aktivnosti podižu svest dece i odraslih, izazivaju publicitet i utiču na društvene promene.

Biljana Popović

Privilegija je biti član DFC porodice pre svega jer je to edukativni program usmeren ka deci i njihovom razvoju znanja i veština potrebnih u XXI veku. Najveća vrednost ovog programa je što podstiče svako dete da razvije svoj potencijal i kaže Ja mogu. Moji učenici su postali pokretači promena u svojoj lokalnoj zajednici, postali su njeni SUPERHEROJI, a superheroji nisu samo u bajkama, nego u svakom detetu koje kaže Ja mogu sve!

Nataša Tomić

Profesorka srpskog jezika i književnosti u O.Š. “Jovan Cvijić”, Zminjak
Na početku svog predavačkog poziva uočila sam važnu činjenicu – deca su veliki učesnici i u skladu s tim saznanjem, modelovala sam svoj pristup prema njima i sa njima. U obrazovanju mi je cilj da osposobim učenika da samostalno donosi zaključke, zauzima stavove, donosi odluke i da ih u skladu s njima primeni u životu.

Svetlana Babić

Učiteljica u O.Š. “Svetozar Marković”, Beograd
Majka trojice dečaka, entuzijasta, zaljubljenica u život, decu, ljude, školu i učenje
Obrazovanje je za mene konstruktivno i stvaralačko rešavanje zadataka i problema. Design for Change podstiče celoživotno učenje, razvija timski duh, jača solidarnost i empatiju, širi entuzijazam. Deca ne vole dosadu već podsticajno i zanimljivo učenje i zato želim da što više dece upozna ovaj dragoceni program.

Dušica Jojić

Izazovni raspust je, kako za nas edukatorke, tako i za decu, bio jedno novo i zanimljivo iskustvo. Praktikovanje metodologije Design for Change je sjajna prilika da podržimo decu da veruju u sebe i svoju moć da menjaju svet, da motivišu jedni druge i aktivno učestvuju u timskom radu, kao i da ih naučimo da bez ustručavanja iznose svoje mišljenje i ideje i isto tako poštuju tuđe. Mislim da smo u tome i uspele i nadam se da ćemo imati još prilika za druženje i učenje.

Jelena Kostić

Izazovni raspust za mene je bio jedno veoma zanimljivo i inspirativno iskustvo. Kroz raznovrsne aktivnosti i igre sa decom, primenjujuci Design for change metodologiju, sa dragim edukatorkama smo pokušali da OSETIMO koji su to trenutno izazovi sa kojima se susrećemo u svom zivotu i svom okruženju, trudili smo se da ZAMISLIMO što inovativnija i realistična rešenja, i pokušali da u skladu sa resursima URADIMO i načinimo mali korak za čovečanstvo, ali veliki za sve nas u timu.

Slađana Marković Štetak

DFC radionice su bile sjajna prilika da se povežemo sa kolegama širom sveta, a za decu da upoznaju jednu novu metodologiju rada. Design for Change podstiče celoživotno učenje, razvija timski duh, jača solidarnost i empatiju. Jako smo srećne što smo prošli ovu metodologiju i uvideli da je ova metodologija izuzetno primenjiva i veoma korisna. Kroz ovu metodologiju deca imaju prilike da slobodno izražavaju svoje mišljenje, daju predloge i na osnovu njih realizujemo projekat.

Ema Štefanac

DFC radionice su bile sjajna prilika za mene i divne koleginice da, uz mnogo entuzijazma i truda, dokažemo da možemo da naučimo decu kako da samostalno učestvuju u društvenom životu svog okruženja i bave se izazovima koji su njima bliski i dragi. Čini mi se da bismo svi želeli da se na ovaj način učilo u našim školama kada smo bili deca i da bismo uz tako stečeno znanje mnogo bolje i lakše savladavali svakodnevne izazove danas.

Biljana Pipović

Budi promena, ja mogu i empatija su ključni motivi na kojima se zasniva metodologija dizajn za promene. Metodologija u četiri koraka deluje jednostavno, ali je pravi primer savremenog sticanja veština za život i rad u 21. veku. Stavlja učenika u prvi plan, tera ga da vidi svet oko sebe, oseti potrebe svoje zajednice i razvije „ja mogu“ način razmišljanja. Mnogi nastavnici misle da je savremenog učenika teško motivisati, a meni se čini da je upravo ova metodologija jedan od načina koji će ga motivisati, ali i osnažiti i probuditi želju za daljim učenjem. To je baš ono što ja kao nastavnik želim da postignem.

Lena Marković

Za mene je izazovni raspust bio jedno novo i lepo iskustvo u radu sa decom, a i nov izazov. Metodologija je korisna i primenljiva. Takav način rada se deci dopada, i vrlo su deca kreativna. Imaju mnogo ideja i slobodno mogu da kažu svoje mišljenje.

Sandra Trifković

DFC je meni lično značio kao podsetnik na to da kada problem preimenujemo u izazov, njegovo rešavanje nadrasta svoje mogućnosti, i da što više ljudi u tome zajedno učestvuje, takva nadrastanja dobijaju sve više smisla. Izazovni raspust mi je ponovo pokazao neprocenjivost dečje mašte, kao i to da klincima fali samo malo razumevanja odraslih da otkriju dizajnere u sebi koji su voljni da zemlju učine malo lepšim mestom za život.