dfc world

Izazovni raspust 2020

|

|

Radionice za decu pod imenom IZAZOVni raspust održane su od 03. do 14. februara 2020. godine  u prostorijama ustanove kulture Opštine Stari grad “Parobrod”, u Beogradu.

Deca učesnici radionice su imala priliku da se upoznaju sa četiri koraka DFC metodologije: OSETI, ZAMISLI, URADI i PODELI, kroz razne interaktivne aktivnosti koje su vodile posvećene i maštovite edukatorke koje su prošle obuku o metodologiji.

Tragajući za problemima u svojoj okolini koji su od posebnog značaja i važnosti baš za njih, mališani su odlučili da se bave podizanjem svesti kod ljudi o problemu napuštanja životinja. Kroz intervjue koje su samostalno sastavili i vodili sa prolaznicima, veterinarkom i predstavnicom Opštine Stari grad došli su do odgovora na pitanje koji je uzrok napuštanja životinja i na osnovu toga kreirali i svoja rešenja.

Deo rešenja odnosio se na informisanje javnosti o pričama napuštenih životinja kroz postere koje su deca kreativno osmislila i napravila koristeći nova saznanja o empatiji do kojih su došla tokom radionice.

Drugi deo bio je u formi animirane priče o deci koja se brinu o svojim životinjama, kroz jedan dobar i jedan loš primer, koja služi kao poučna priča o emocijama kod životinja i ljudi.

Treće rešenje bilo je praktičnog tipa, i to tako da su deca od reckliranog materijala pravila životinje namenjene njihovim vršnjacima koji su želeli da se brinu o njima i pokažu šta tačno podrazumeva briga o životinji i koliko je ona važna.

Deca su na kraju radionice svoja iskustva podelila i sa svojim roditeljima na prezentaciji koju smo organizovali poslednjeg dana radionice, ali i sa širom javnosti kroz intervjue za Mali dnevnik RTS-a i  BBC news na srpskom.

Radionice su održane u saradnji sa Vega omladinskim centrom i Kancelarijom za mlade Stari grad.

Ukoliko želite da uključite i svoju decu u naše zanimljive i dinamične radionice, kontaktirajte nas, prijavite svoju decu i pustite ih da samostalno otkriju koliko toga mogu da promene u svom okruženju kada im pružimo pravu podršku.

Kakvo je iskustvo naših edukatorki?

“Takav način rada se deci dopada, i oni su vrlo kreativni, imaju mnogo ideja! Deca mogu slobodno da iskažu svoje mišljenje.”

lena marković

“Praktikovanje metodologije Design for Change je sjajna prilika da podržimo decu da veruju u sebe i svoju moć da menjaju svet, da motivišu jedni druge i aktivno učestvuju u timskom radu, kao i da ih naučimo da bez ustručavanja iznose svoje mišljenje i ideje i isto tako poštuju tuđe.”

dušica jojić

“Podelili smo trenutke radosti, kreativnosti, prihvatanja različitosti, motivacije, optimizma i završili sa osećajem da je zaista moguće i od malih nogu, sitnim koracima menjati svet nabolje.”

jelena kostić

“Izazovni raspust mi je ponovo pokazao neprocenjivost dečje mašte, kao i to da klincima fali samo malo razumevanja odraslih da otkriju dizajnere u sebi koji su voljni da zemlju učine malo lepšim mestom za život.”

sandra trifković

“Čini mi se da bismo svi želeli da se na ovaj način učilo u našim školama kada smo bili deca i da bismo uz tako stečeno znanje mnogo bolje i lakše savladavali svakodnevne izazove danas.”

ema štefanac

Fotografije sa radionice za decu “IZAZOVni raspust”

“Kako možemo da pomognemo napuštenim životinjama?”Radionica za decu “Izazovni raspust”, Beograd, 2020. godine

Vega Omladinsko centar logo
«
»