dfc world
i can children's global summit

I CAN Children’s Global Summit 2019

VELIKI USPEH PRVOG SVETSKOG JA MOGU DEČIJEG SAMITA27-30. NOVEMBAR 2019, RIM

Krajem novembra 2019. godine, deca iz više od 40 zemalja širom sveta došla su u Rim da proslave prvi “JA MOGU dečiji svetski samit!” (I CAN Children’s Global Summit)

Više od 2.500 dece i mladih različitih kultura i religija, uzrasta od 7 do 17 godina, bili su glavni akteri ovog nadahnjujućeg četvorodnevnog događaja ispunjenog slavljem, kreativnošću i uzajamnošću. Poslednjeg dana događaja papa Francis se obratio deci u dvorani Pavla VI u Vatikanu, gde je pozdravio njihovu hrabrost i spremnost da pokreću promene u svom okruženju.

Srbiju je predstavilo 22 đaka koji su doputovali u Rim sa svojim mentorkama (Sofija Madžgalj, Aleksandra Arsić, Tatjana Ilić, Biljana Popović).

Tokom četiri dana u Rimu deca su imala priliku da podele i proslave svoje projekte, da komuniciraju sa decom iz raznih zemalja i od njih uče. Stvarala su se prijateljstva i inspiracije kroz zajedničke aktivnosti, ples i igre.

Tokom Samita, pokrenuta je i inicijativa I CAN Marketplace, u okviru koje su odabrana rešenja koja su osmislila deca, a koja se bave Globalnim ciljevima održivog razvoja. Na spisku od prvih 30 projekata nalazi se projekat Gde nestaju lepe rečikoji su uradile učenice iz OŠ Vasa Pelagić iz Leskovca uz podršku nastavnice Tatjane Ilić. Rešenja njihovog projekta će se, po rečima JSW Fondacije, koristiti naredne godine u deset škola u Indiji!

Zašto je ova poruka toliko hitna i važna za našu decu?

Učestvovanje u događaju ih je ohrabrilo da veruju da maleni kutak planete gde žive može biti lepši, pravedniji i bolji. Ono što je još važnije, naučili su da ne moraju samo gledati kako se svet oko njih menja, već upravo oni mogu biti ti koji pokreću promene i aktivno učestvuju u njima!

VRLO JEDNOSTAVNO

ONI MOGU! DANAS!

DFC Srbija na JA MOGU Dečijem globalnom samitu u Rimu, Novembar 2019.

«
»